Ce trebuie sa stii despre aur. Diferentele dintre aurul alb si aurul galben ❤️

Despre aurul galben - GraveazaPovesteaTa.ro

Originile aurului ➤ Ce reprezinta Karatele ➤ Marcajele de pe bijuteriile de aur ➤ Aurul galben comparativ cu aurul alb ➤ Curiozitati ➤ Mai multe aici!

Aurul a fost dintotdeauna unul dintre cele mai populare metale pretioase atunci cand vine vorba despre achizitia unui bijuterii.

Daca esti in cautarea unui cadou de poveste, pe site-ul nostru poti descoperi o intreaga colectie dedicata copiilor, doamnelor sau domnilor.

In continuare iti vom prezenta mai multe informatii utile despre aurul galben si aurul alb.

 

 Despre aur si originile acestuia;

 Despre puritatea aurului;

 Despre aurul alb sau aurul galben placat cu rodiu – ce trebuie sa cunoastem atunci cand alegem o bijuterie.

 

Despre aur si originile acestuia

Lingouri de aur - bijuterii gravate din aur - GraveazaPovesteaTa

 

Potrivit unei cercetari efectuate de oameni de stiinta de la Universitatea din Granada, Spania, alaturi de omologii lor din Chile, Australia si Franta, minereurile de aur provin din mantaua Pamantului. Interiorul Terrei este impartit in trei straturi mari: crusta, manta si nucleu. In prima parte gasim mineralele pe care le extragem si care sustin economia, dar nu se cunosc prea multe despre adevarata lor origine.

Mantaua, stratul care separa nucleul de scoarta terestra, se afla la o adancime cuprinsa intre 17 km sub ocean si de la 70 kilometri sub continente, o distanta inaccesibila omului in prezent. Cu toate acestea, mostre din manta pot fi examinate de stiinta prin intermediul eruptiilor vulcanice care transporta bucati mici sau „xenolite“ din mantaua de sub continente la suprafata.

Aurul este prezent in cantititi mari in nucleul Pamantului. Prezenta sa pe crusta Pamantului se datoreaza, in principal, ploilor de meteoriti ce-au avut loc cu aproximativ 4 miliarde de ani in urma.

De-a lungul anilor oamenii s-au preocupat sa cerceteze daca puritatea aurului alb este la fel cu cea a aurului galben, iar acest aspect este masurat in Karate. Raspunsul obtinut a fost, da.

 

Despre puritatea aurului

Puritatea aurului este masurata in Karate, denumire folosita pentru a indica procentajul de aur pur sau aur fin, dintr-un aliaj de aur.

In forma pura, 1000‰ aur inseamna 24 karate fiind mai valoros, mai scump, insa mai moale, asadar mai putin durabil decat aliajul de 18 Karate, care contine 750‰ aur fin sau decat cel de 14 Karate, ce contine 585‰ aur fin. Daca vom compara aliajele bijuteriilor, atunci cu cat aliajul are mai multe Karate, cu atat pretul bijuteriilor va fi mai mare, datorita continutului mai ridicat de aur galben pur.

Asa cum am prezentat anterior, aurul in stare pura este maleabil si nu este posibila confectionarea bijuteriilor. Aurul pe care îl purtam are in componenta 75% aur pur, 12,5% argint si 12,5% aliaje, valabil pentru aurul galben sau aur galben rodiat, pentru cazurile in care folosim aurul alb.

 

Despre aurul alb sau aurul galben placat cu rodiu – ce trebuie sa cunoastem atunci cand alegem o bijuterie

Bratara snur bebe cruciulita aur 14K gravata cu nume - GraveazaPovesteaTa.ro

 

Aurul, chiar daca este amestecat cu aliaje, isi mai pastreaza inca nuanta galbuie. Placarea cu rodiu, un metal alb, este procedeul prin care bijuteria capata nuanta de alb stralucitor. Pot exista insa bijuterii cu o nuanta de alb mult mai intensa, deoarece au in componenta aurului din care s-a realizate, mai putine aliaje precum cupru si mai mult argint si paladiu. Aceste metale, impreună cu rodiul, îi conferă aurului alb o durabilitate mai mare și, fiind un metal scump, prețul bijuteriilor din aur alb este mai mare decât nestematele din aur galben.

Pentru o purtare zilnica va recomandam sa alegeti bijuterii din aur de 14K pentru a va bucura cat mai mult de perechea de cercei, bratara sau colierului preferat.

Inel snur reglabil si inimioara 7 mm din aur de 14K gravata cu initiala - GraveazaPovesteaTa.ro

 

Descopera intreaga colectie de bijuterii din aur 14K personalizate cu gravura foto sau text aici.

 

Sursa foto: Shutterstock si Graveaza Povestea Ta.

Vizualizate recent