Argintul si sanatatea: beneficiile bijuteriilor din acest metal

Bratara personalizata cu poza si lant argint - graveazapovesteata.ro

Bijuteriile din argint au fost primele obiecte decorative purtate pentru a oferi rafinament, autenticitate si stil. Mai tarziu, au aparut hainele din materiale rare sau pretioase sau accesoriile de tot felul care ne ajuta sa iesim in evidenta, insa argintul continua sa confere acea eleganta pe care o oferea si in urma cu 40.000 sau chiar 100.000 de ani, dupa unele izvoare. Mestesugari, artizani si bijutieri faimosi se intreceau pentru a crea cele mai frumoase bijuterii din acest metal pentru doamnele de vaza ale epocii.

Argintul ajunsese sa fie atat de pretuit in Mesopotamia, incat se foloseau inele din argint pe post de moneda de schimb. In prezent, argintul este folosit pentru fabricarea unui numar impresionant de obiecte, de la bijuterii gravate la tacamuri, cutii de bijuterii, ceainice sau bomboniere. Bineinteles ca bijuteriile reprezinta principala modalitate de folosire a argintului, iar daca iei in calcul numeroasele beneficii ale acestui metal, vei intelege mai usor de ce este apreciat inca din Antichitate. In cele ce urmeaza, poti citi despre beneficiile bijuteriilor din argint, de unde vine aceasta protectie demonstrata inclusiv de cercetatori, precum si in ce context sunt recomandate bijuteriile din argint.

       Care sunt beneficiile bijuteriilor din argint

       Cum functioneaza bijuteriile din argint

       In ce situatii este benefic sa porti argint

       Cum cureti bijuteriile din argint pentru a te bucura de efectele sale 

 

Care sunt beneficiile bijuteriilor din argint 

Argintul este un metal pretios, cu numeroase beneficii pentru sanatate. Mai jos sunt cateva dintre cele mai importante.

 

Argintul imbunatateste starea de spirit

Argintul are rolul de a intari emotiile si absoarbe sentimentele negative. Purtate zilnic, bijuteriile din argint reduc nervozitatea, stresul, migrenele si iritabilitatea. De asemenea, si simbolistica bijuteriei influenteaza efectele argintului asupra purtatorului. De exemplu, purtarea unui pandantiv copacul vietii ofera calm, dupa ce ai trecut prin momente dificile, si rezistenta in fata provocarilor.

 

Argintul amplifica senzualitatea

Purtate cu stil, bijuteriile din argint pun in valoare frumusetea si ofera un plus de rafinament. Argintul este asociat cu energia feminina Yin si cu Luna, fiind considerat de alchimisti drept metalul lunii si al zeilor. 

 

Argintul stimuleaza puterea intuitiva

Purtat zilnic, argintul sporeste capacitatea cerebrala, iar in combinatii cu piatra de amazonit, are efecte benefice si asupra intuitiei. Se crede ca aceste efecte apar mai ales prin asocierea cu puterile Lunii care actioneaza ca un yin asupra Soarelui. Daca Soarele este sclipitor, energic si dinamic, Luna si argintul confera sustinere emotionala si psihologica si o mai mare putere intuitiva.

 

Argintul influenteaza functiile corpului

Purtarea bijuteriilor din argint poate contribui la reglarea tensiunii arteriale. Mai mult, se crede ca purtarea unui inel din argint pe degetul mic in timpul somnului ajuta la normalizarea activitatii inimii. Prin purtarea unui inel pe degetul aratator, se regularizeaza procesele tractului digestiv.

Bratara barbateasca din argint cu personalizare la comanda

Argintul este eficient in vindecarea ranilor

 Argintul este cunoscut pentru proprietatile sale impotriva infectiilor inca din Egiptul Antic, fiind considerat mult mai valoros decat aurul. Argintul a fost folosit cu mult timp inainte de descoperirea penicilinei si este considerat un produs farmaceutic deosebit, putand lupta cu germenii.

 

Mai mult, argintul asigura vindecarea rapida in cazul arsurilor severe; acest metal elibereaza spontan ioni negativi care au efecte germicide. Din acest motiv, argintul a fost folosit decenii la rand, pentru a confectiona instrumente medicale si proteze. Astazi, in stomatologie, continua sa fie folositi pivotii endodontici din argint.

 

De asemenea, potrivit lui Robert Becker, de la Facultatea de Medicina Syracuse, argintul elimina microorganismele responsabile pentru aparitia infectiei de piele si declanseaza repararea tesuturilor. Argintul este benefic pentru a trata arsuri, parodontite, psoriazis si eczeme.

 

Argintul purifica apa

 Inca din Evul Mediu, sunt cunoscute efectele benefice ale argintului asupra apei. Aristocratia a fost mult timp ferita de ciuma. Daca, initial, se credea ca burghezia le ofera o protectie speciala, mai apoi, s-a aflat ca argintul fusese elementul salvator. Aristocratii foloseau tacamuri, farfurii si pahare din argint. Apa, pastrata in recipiente de argint, dobandea calitatile unui antibiotic natural. Mai tarziu, fermierii americani puneau o moneda de argint in galeata de lapte, pentru a incetini procesul de acrire. Mai mult, doctorul Harry Margraf a aratat ca argintul poate distruge pana la 650 de microorganisme in doar sase minute. Pentru a elimina germenii, argintul este folosit in prezent in fabricarea filtrelor si a rezervoarelor de apa a avioanelor si navetelor spatiale. Similar, argintul este folosit ca un inlocuitor sanatos al clorului din piscine, deoarece are o actiune germicida foarte puternica, dar nu are miros.

 

Argintul previne si omoara virusurile si bacteriile

 Se crede ca argintul blocheaza actiunea enzimelor care permit patrunderea virusurilor, a bacteriilor si a fungilor. Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Arkansas, argintul actioneaza asupra moleculelor bacteriei si separa proteinele de ADN-ul acesteia, in cazul cercetarii E. coli, iar ionii negativi ai metalului intra in contact cu bacteria si o omoara. Studiile anterioare realizate tot pe E. coli au aratat ca tulpina bacteriei este „sensibila” la argint.

 

Argintul detecteaza substantele toxice

 Prin calitatile sale, argintul isi transforma culoarea atunci cand intalneste substante chimice cu potential toxic. Mai mult, acest metal este folosit in captuseala mastilor de somn, pentru a reduce din efectele semnalelor electronice ale dispozitivelor din camera.

 Vezi oferta noastra de ❤️ BIJUTERII PERSONALIZATE

Argintul previne infectiile sinusale si alergiile

Un studiu publicat in 2015 spune ca argintul poate ajuta la reducerea infectiilor sinusale. In plus, s-a descoperit ca alergiile si astmul apar pe fondul infectiilor cu agenti patogeni. Argintul distruge infectiile provocate de Pseudomonas aeruginosa, motiv pentru care persoanele alergice la particulele prezente in aer resimt o imbunatatire a simptomelor daca poarta bijuterii din argint. 

Colier cu lantisor si banuti gravati - GraveazaPovesteaTa.ro

Cum functioneaza bijuteriile din argint

Beneficiile argintului deriva din conductivitatea sa electrica si termica. Ionii de argint incarcati pozitiv creeaza un camp conductiv ce reflecta radiatiile electromagnetice departe de corp si stimuleaza conductivitatea naturala a organismului, imbunatatind echilibrul, temperatura corpului si starea generala. Mai mult, ionii incarcati negativ se cupleaza cu receptorii de oxigen incarcati negativ de bacterii, aceasta fiind explicatia stiintifica a efectelor benefice ale argintului impotriva infectiilor.

Studiile au mai aratat ca purtarea unui inel de argint poate ajuta la calmarea simptomelor specifice artritei. Argintul ajuta la reducerea durerii si previne hiperextensia articulatiilor degetelor, un semn comun persoanelor care sufera de artrita.

 

In ce situatii este benefic sa porti argint

 Argintul poate fi purtat oricand, insa este recomandat mai ales in perioadele in care sistemul imunitar este slabit sau corpul este expus aerului poluat ori schimbarii de fus orar. De asemenea, argintul poate fi benefic daca lucrezi intr-un birou aglomerat sau interactionezi frecvent cu dispozitive electronice. De asemenea, daca porti argint in timpul unui zbor lung, esti ferit de bacterii, iar starea ta generala va fi imbunatatita.

La acestea se adauga si efectul estetic al bijuteriilor din argint. Alegerea unei astfel de bijuterii va oferi un plus de stil infrumusetand chiar si o tinuta banala. Argintul poate fi purtat cu succes la petreceri, cocktailuri sau evenimente de familie. Daca alegi o bijuterie personalizata cu atat mai mult vei atrage atentia celor din jur.

 

Cum cureti bijuteriile din argint pentru a te bucura de efectele sale

Argintul este un metal moale, fin si destul de usor de curatat. De cele mai multe ori, un amestec de apa calduta si solutie pentru vase ori sampon de copii reprezinta tot ce ai nevoie pentru a curata bijuteriile din argint.

Majoritatea bijuteriilor de argint sunt create in aliaj, de regula cu 7,5% cupru, facand podoabele mai puternice decat cele care contin 99,9% argint, insa au si un risc mai mare de innegrire. Daca apa cu sapun nu este suficienta pentru a curata bijuteriile, poti incerca una dintre metodele de mai jos:

        Amesteca o parte de bicarbonat de sodiu cu o parte de apa, apoi freaca usor amestecul pe bijuterie. Clateste si sterge usor cu o laveta din microfibra. Alternativ, poti inlocui bicarbonatul cu amidon de porumb. Folosirea unei astfel de paste ajuta la indepartarea efectelor mediului extern sau umezelii asupra argintului;

        Amesteca ulei de masline si suc de lamaie - combina 50 ml de suc de lamaie cu o lingurita de ulei de masline. Inmoaie o laveta curata in acest amestec si sterge argintul pana isi recapata stralucirea. Clateste si lasa sa se usuce;

        Amesteca 50 ml de otet din vin cu doua linguri de bicarbonat de sodiu. Lasa bijuteria in acest amestec timp de 2-3 ore. Clateste bine, apoi sterge cu o laveta uscata, pentru a da stralucire;

        Dilueaza un varf de pasta de dinti in apa, apoi foloseste o perie cu dinti moi, pentru a curata argintul. Asigura-te, totusi, ca pasta de dinti nu este pentru albire si ca nu folosesti aceasta metoda pentru curatarea bijuteriilor placate cu argint.

Metode de curatare a bijuteriilor din argint

Cum cureti inelele din argint

 Inelele din argint sunt purtate frecvent, astfel ca trecerea timpului isi spune cuvantul asupra lor. In general, inelele din argint se curata cu apa si sapun lichid, insa, daca bijuteria contine pietre precum perlele sau turcoazul, va trebui sa acorzi mai multa atentie. De exemplu, otetul poate afecta pietrele poroase.

 

Cum cureti colierele/pandantivele/bratarile din argint

 Astfel de bijuterii se pot innegri mai usor, deoarece intra in contact cu transpiratia, lotiunea de corp sau parfumul. Din fericire, daca esti atent, poti curata argintul de la primele semne. Pentru pandantive, coliere sau bratari, poti folosi un amestec de solutie de vase si apa, in raport 1:1.

Cum poti preveni innegrirea bijuteriilor din argint

 Pentru a mentine bijuteriile din argint sclipitoare, secretul este preventia. Desi nu poti preveni in totalitate expunerea la umiditate, aer sau caldura, poti face tot ce iti sta in putinta pentru a limita expunerea.

In primul rand, bijuteriile din argint trebuie pastrate in saculeti speciali, intr-un loc intunecat, cu umiditate minima. Unele persoane pun in saculet o bucatica de creta, carbune sau gel silicat, pentru a preveni umiditatea. De asemenea, excesul de umiditate este un motiv intemeiat pentru a nu-ti lasa bijuteriile din argint in baie. Indeparteaza inelele, colierele sau alte bijuterii din argint inainte de a face dus, a inota sau a merge la sauna. Mai mult, este recomandat sa astepti cateva minute dupa aplicarea lotiunii de corp sau a parfumului inainte de a-ti pune bijuteriile din argint.

Mai apoi, bijuteriile din argint ar trebui sa fie curatate dupa fiecare purtare. Transpiratia si factorii de mediu pot influenta aspectul bijuteriilor, accelerand degradarea metalului. Evita expunerea argintului la lana, ceapa sau solutii de curatenie pentru casa. Atunci cand oxigenul sau sulful (continut in ceapa sau lana) vin in contact cu bijuteriile din argint le pot decolora sau pot oferi impresia de murdarie.

Daca bijuteriile s-au innegrit, le poti curata prin folosirea unei solutii speciale pentru curatarea argintului sau prin amestecarea a doua linguri de bicarbonat de sodiu cu o lingurita de sare, trei linguri de apa fierbinte si o lingurita de otet din vin. Lasa bijuteriile in aceasta solutie timp de 5-10 minute. Dupa curatare, sterge-le cu o laveta uscata.

Argintul este printre cele mai misterioase metale, emanand o alura magica incarcata de poveste. Atunci cand iti achizitionezi sau doresti sa faci cadou bijuterii din argint, tine cont si de beneficiile acestui metal asupra sanatatii.

Sursa foto: Shutterstock si Graveaza Povestea Ta ❤️

Vizualizate recent