Cum sa va pregatiti tu si copilul tau pentru gradinita sau scoala

Chiar daca atat pe parinti, cat si pe copii ii asteapta un an scolar altfel decat toti ceilalti, exista cateva pregatiri necesare, indiferent daca orele de curs se vor desfasura online sau in cadrul salilor de clasa, asa ca cei mici trebuie sa fie pregatiti pentru schimbarea care urmeaza in viata lor. Sustinerea parintilor este importanta in aceasta perioada, de aceea, am pregatit acest ghid practic, in care prezentam pe larg cateva idei, sfaturi si recomandari cu privire la:

       Cum pregatim copilul pentru gradinita

       Pregatirea copilului pentru primul an de scoala

       Lucruri pe care le pot lua copiii la scoala sau gradinita

 

Cum pregatim copilul pentru gradinita

Cum pregatim copilul pentru gradinita

Pentru cel mic, zilele petrecute la gradinita pot fi provocatoare, mai ales ca apar unele schimbari: trebuie sa respecte un program, sa stea o jumatate de zi fara parinti, sa se adapteze cu noul colectiv. Transformarile vor fi, insa, mai usoare, atunci cand cel mic stie din timp ce se va petrece. Iata, in continuare, cateva metode prin care poti familiariza copilul cu etapele si tranzitiile noi care urmeaza.

Obisnuieste-l cu programul

Chiar daca nu sunt pe placul tuturor copiilor, rutinele ii pot ajuta sa isi construiasca increderea in ei, stabilitatea si echilibrul. Disciplina ii poate ajuta sa invete mai bine sau sa se organizeze. Pentru a nu fi luat prin surprindere de schimbarile bruste de program, ideal este sa ii stabilesti celui mic, cu o perioada de timp inainte de inceperea gradinitei, un orar similar celui care urmeaza. Poti incepe sa organizezi ziua, fixand ore exacte de somn si de mese, alocand un interval si activitatilor frecvent intalnite la gradinita (de exemplu, il poti incuraja sa deseneze, sa picteze, sa cante, sa asculte povesti, sa faca diverse colaje din obiecte din hartie sau frunze). 

Spune-i la ce sa se astepte

Ca parinte, este important sa ii povestesti celui mic tot ceea ce se va petrece in cadrul orelor de gradinita. Spune-i care este rolul educatoarelor, cum il vor ajuta si il vor sustine, ce colegi va intalni, ce tipuri de activitati va face. Este important sa ii oferi increderea ca se va descurca, dar, in acelasi timp, trebuie sa fie constient si de provocarile ce vor urma. Ii poti povesti experientele pe care le-ai avut tu atunci cand ai fost la gradinita, amintirile pe care le ai de atunci, ii poti spune daca ti-a placut sau nu si care au fost lucrurile mai mult sau mai putin atragatoare. De asemenea, exista o serie intreaga de carti special dedicate copiilor care incep gradinita si care au rolul de a-l familiariza pe cel mic cu schimbarile, dar si de a face din aceasta etapa o experienta pozitiva pe care sa o astepte cu nerabadare.

Lasa-l sa aleaga jucaria si bratara preferata

Pus intr-un mediu cu totul nou, in care nu cunoaste pe nimeni, cel mic se poate simti nesigur, temator, iar timpul petrecut fara parinti poate fi mai dificil. Un truc simplu este sa ii dai voie sa ia cu el la gradinita cateva obiecte care ii sunt familiare, daca acest lucru este permis in unitatea scolara. De exemplu, inainte de inceperea gradinitei, il poti oferi o bratara pe care sa o poarte tot timpul si care sa fie un simbol al faptului ca voi, parintii, sunteti alaturi de el. Implica-l in alegerea bratarii preferate si lasa-l pe el sa decida pe care vrea sa o poarte.

 Descopera categoria noastra de BRATARI PERSONALIZATE si vezi care model ti se potriveste cel mai mult ❤️

Bratara personalizata si gravata pentru copii.

Ofera-i siguranta

Frica de separare si teama de abandon sunt unele dintre provocarile uriase in legatura cu gradinita. Discutiile prealabile despre ce presupune tranzitia la gradinita pot diminua impactul. Foloseste diferite imagini, povesti, carti pentru copii in care sa prezinti intr-o maniera sigura si pozitiva momentul in care copiii sunt lasati la gradinita, dar mai ales pe acela in care seara se revad si merg impreuna acasa, la sfarsitul programului. Pentru a-i consolida increderea, poti oferi copilului tau o bratara personalizata si gravata cu numele, numarul de telefon al lui mami si al lui tati, astfel incat cel mic sa stie ca este in siguranta.

Descopera aici Bratara Keep Me Safe. Aceasta este disponibila in 20 de culori si o poti alege in functie de semnificatia fiecarei nuante in parte ❤️

  • ● Rosul - este o culoare usor de observat, care iese rapid in evidenta si simbolizeaza puterea, caldura, focul, entuziasmul;
  • ● Negrul - este o nonculoare care a starnit de-a lungul timpului multe controverse. Creeaza contraste puternice cand este utilizata in combinatie cu auriul, albul, argintiul, portocaliul. De asemenea, negrul poate fi asociat cu eleganta, rafinamentul, arta, simplitatea;
  • ● Albastrul/bleumarinul - sugereaza eleganta, calmul, serenitatea si spiritualitatea. Bleumarinul este o nunata raspandita pentru uniformele de marina si politie din diverse tari ale lumii;
  • ● Turcoazul - este o culoare care cu siguranta ne duce cu gandul la mare, la apele din apropierea Coastei de Azur si la diferite stiluri mediteraneene. Culoarea poate induce linistea si relaxarea, folosindu-se in cromoterapie atat pentru recuperarile fizice, cat si psihice;
  • ● Baby Blue - este culoarea specifica cerului senin, de primavara, si, la fel ca alte nuante de albastru, inspira calm, relaxare, optimism, entuziasm;
  • ● Violet, mov, bordo, indigo, lila  - aceste nuante pot fi asociate cu imaginatia, creativitatea, inspiratia, inteligenta si independenta;
  • ● Fucsia - este o culoare vibranta, ce exprima feminitatea, delicatetea, oferind, in acelasi timp, o nota de dinamism si o doza mare de putere, fiind o culoare care atrage usor atentia prin unicitatea sa;
  • ● Roz, baby roz, roz pal - pot reprezenta dragostea neconditionata, fiind nuante asociate cu cresterea copiilor;
  • ● Verdele - este culoarea echilibrului, a dezvoltarii si a cresterii;
  • ● Galbenul - in China, galbenul reprezinta culoarea fericirii, a gloriei si a intelepciunii, iar inca din cele mai vechi timpuri, aceasta culoare a fost asociata cu abundenta, energia soarelui si bucuria.

Controlul medical si masurile de siguranta

Inceperea gradinitei si a scolii este momentul potrivit pentru controlul medical, deoarece, in timpul vacantei de vara, in jocurile cu alti copii, cei mici sunt mai predispusi bolilor contagioase, asa ca un control medical ajuta nu doar la depistarea si tratarea eventualelor afectiuni, ci si la prevenirea transmiterii bolii catre alti copii. De asemenea, in contextul actual, este important ca cei mici sa invete sa respecte masurile de siguranta, pentru a se proteja impotriva COVID-19. Una dintre cele mai bune modalitati este de a-i invata pe copii sa se spele des si corect pe maini si sa poarte masca potrivit regulilor, in cazul celor care au varsta corespunzatoare. 

Cum pregatim copii pentru gradinita? GraveazaPovesteaTa.ro

Pregatirea copilului pentru primul an de scoala

Chiar daca cel mic a trecut deja prin experienta gradinitei si este obisnuit sa stea aproximativ jumatate de zi fara parintii lui, trecerea de la grupa mare la scoala poate fi provocatoare. Ca orice schimbare ce apare, ea trebuie gestionata cu atentie, rabdare si cateva trucuri prin care trecerea sa fie cat mai lina.

Vorbeste-i despre ce inseamna scoala

Este important ca micul scolar sa stie care este diferenta dintre gradinita si scoala, care vor fi noile reguli, noul program si ce asteptari ar trebui sa aiba. Povesteste-i cu entuziasm despre activitatile din sala de curs si implica-l in alegerea cursurilor optionale. Intreaba-l ce i-ar placea sa studieze, sa invete, ce ar vrea el sa descopere in cadrul orelor si, daca este posibil, vizitati scoala inainte de inceperea anului scolar. De asemenea, cel mic trebuie sa stie ca la scoala va sta patru ore in banca (in cazul in care cursurile se vor desfasura in sala de curs si nu online) si ca va avea pauza la fiecare ora. Va trebui sa fie atent la ceea ce preda doamna invatatoare sau domnul invatator, sa nu deranjeze colegii in timpul orelor si sa puna intrebari, daca are nelamuriri. 

Pregatiti ghiozdanul impreuna

Asa cum stii, exista o lista intreaga de rechizite necesare scolarilor. Poti cere aceasta lista invatatorului sau invatatoarei si, impreuna cu cel mic, sa pregatiti materialele necesare. Il poti implica pe copil in alegerea ghiozdanului potrivit, a penarului preferat, a caietelor si in tot ce mai este nevoie.

Pregatiti biroul de lucru

Chiar inainte de inceperea scolii, puteti organiza spatiul in care cel mic isi va face temele, va studia sau se va familiariza cu activitatile specifice clasei pregatitoare. Spatiul dedicat temelor poate fi un birou individual, un loc din camera lui sau chiar unul din bucatarie ori sufragerie. Pe birou puteti pune si un planner saptamanal, in care sa treceti orarul pentru scoala. 

Nu incerca sa-i ignori sau sa-i minimizezi ingrijorarile

Pentru copii, inceperea scolii poate fi un motiv de stres, insa este bine sa discuti cu cel mic si sa ii oferi increderea ca se va descurca si ca, desi primele zile pot fi mai dificile, in timp, se va acomoda cu schimbarea. Chiar daca nu este intotdeauna usor sa incepi conversatii cu copilul tau despre scoala, poti imbunatati dialogul. Stim ca intrebarea „cum a fost astazi la scoala” nu aduce prea multe raspunsuri din partea copiilor, asa ca poti testa si alte variante. De exemplu, il poti intreba cum s-a simtit in acea zi la scoala, daca a aflat un lucru nou, ce activitate i-a placut sau nu sau cum se intelege cu colegii si cu doamna invatatoare. Creati o rutina de familie, in care sa discutati despre cum a decurs ziua, ce provocari ati avut, ce a fost placut si ce v-ati dori sa faceti in continuare. Acest obicei poate avea loc seara, in timpul mesei sau in alt moment cand toti membrii familiei sunt prezenti.

Lucruri pe care le pot lua copiii la scoala sau gradinita

Lucruri pe care le pot lua copiii la scoala sau gradinita

Pe langa lista de rechizite pe care parintii o primesc, de regula, de la educatoare sau invatatori, cel mic mai poate lua cu el si cateva lucruri care sa ii sporeasca doza de confort si siguranta:

  • ● jucaria sau bratara preferata;
  • lunch box - cutiuta speciala in care sa pastrezi in siguranta mancarea si gustarile pentru cel mic;
  • bratara keep me safe, pe care sunt gravate numele si numerele de telefon ale parintilor, astfel incat cel mic sa fie in siguranta oriunde s-ar afla;
  • ● sticla cu apa;
  • servetele nazale.

Totusi, recomandat este ca inaintea inceperii gradinitei sau a scolii, sa te interesezi ce obiecte sunt admise in institutia de invatamant in care va merge copilul tau, asa incat toate masurile de siguranta sa fie respectate.

Oricat de provocatoare ar fi etapa de incepere a gradinitei sau trecerea la scoala primara, cu rabdare, incredere si sfaturi utile, orice schimbare va fi depasita cu succes.

Sursa foto: Shutterstock si Graveaza Povestea Ta

Vizualizate recent