Bijuterii stralucitoare din aur si argint - cum le intretii

Bijuterii stralucitoare din aur si argint - cum le intretii - Graveazapovesteata.ro

Cum cureti bijuteriile ➣ Intretinerea si curatarea bijuteriilor din argint sau aur ➣ Cum previi deteriorarea bijuteriilor ➣ Sfaturi de la bijutier ➣

 

Bijuteriile fascineaza prin stralucirea si frumusetea lor, dar mai ales prin povestile pe care le pastreaza peste timp si iti aduc aminte de un moment special sau de persoane deosebite din viata ta. Fie ca sunt mostenire de familie sau sunt primite cadou, fiecare dintre ele are un farmec aparte pe care ai vrea sa-l mentii asa.

 

Si cu atat mai mult, atunci cand vine vorba, de exemplu, de bijuterii personalizate din aur si argint, care transmit emotii atat de puternice peste timp si ti-ar prinde bine un mic ghid despre cum sa le intretii la tine acasa sau cu ajutorul unui bijutier. Este exact ce ti-am pregatit in randurile care urmeaza.

 

De ce este recomandat sa cureti des bijuteriile din aur si argint

 

Aurul si argintul sunt cu siguranta unele dintre metalele pretioase cel mai des folosite pentru a realiza bijuteriile, multe combinandu-le cu mare finete pe amandoua si dezvaluind totodata stralucirea unor diamante sau ale altor pietre pretioase si semipretioase. Indiferent ce design ar avea, bijuteriile din aur si argint necesita o ingrijire speciala, daca vrei sa le pastrezi frumusetea peste timp. Pentru aceasta, bijutierii au anumite recomandari.

 

Prima dintre ele este ca inelele, cerceii, bratarile si colierele din aur si argint necesita o curatare periodica. Aceasta pentru ca in urma expunerii la praf, uleiurile de pe piele sau la alte substante chimice aurul si, mai cu seama, argintul isi modifica proprietatile cu timpul si nu mai arata la fel ca la inceput. Cu cat intretinerea lor este constanta, cu atat durabilitatea creste.

 

Unul dintre motivele pentru care este indicat sa faci acest lucru este ca nicio bijuterie din lume nu scapa de amprenta timpului si nu isi va pastra starea initiala. Acestea, in ciuda faptului ca sunt facute din materiale rezistente, iar producatorii folosesc aditivi in aliajul metalului si finisaje speciale pentru ca suprafata produselor sa se pastreze intacta cat mai mult timp. Prin urmare, sunt supuse zgarieturilor sau schimbarii culorii.

 

In al doilea rand, este foarte important felul in care le porti si le depozitezi, ca sa eviti deteriorarea sau murdarirea lor. Din acest punct de vedere este util sa stii care sunt cauzele care duc la astfel de efecte. Iata cateva dintre ele:

 

  • nu le pastrezi in cutii speciale sau saculeti de matase ori catifea, pentru a le proteja de lovituri;
  • porti bijuteriile (inelele, mai ales) atunci cand faci curatenie si, astfel, le expui la actiunea unor substante chimice care le pot afecta culoarea si chiar textura;
  • nu te desparti de inele si bratari atunci cand gatesti si ajung sa se murdareasca in cele mai greu accesibile locuri (atunci cand framanti coca de la prajituri, de pilda);
  • nu le pui deoparte atunci cand faci dus sau cand te speli pe maini (clorul, apa sarata pot afecta bijuteriile din argint, de exemplu).

 

Intretinerea bijuteriilor din aur - sfaturile bijutierilor

 

Intretinerea bijuteriilor din aur - sfaturile bijutierilor - Graveazapovesteata.ro

 

Producatorii de bijuterii recomanda sa intretii piese atent lucrate folosind numai materiale special concepute pentru acest scop. Pe piata sunt o multime de creme si solutii speciale destinate curatarii bijuteriilor. In cazul aurului, in general nu este nevoie de o ingrijire deosebita. Daca iti cureti bijuteriile din aur cu putin detergent si apa curata, de obicei este suficient ca sa le redai stralucirea. In cazul in care, din diverse motive, au intrat in contact cu grasimea, poti folosi alcool ca sa le speli si apoi sa le usuci foarte bine, folosind o carpa moale.

 

Sub nicio forma nu este indicat sa folosesti obiecte ascutite pentru a curata locurile, sa le numim ascunse, din structura bijuteriilor de aur. Daca observi murdarie sau depuneri de calcar in astfel de spatii, cum sunt bijuteriile gravate sau cu filigran, si nu ai la indemana solutii speciale pentru intretinere, atunci poti lasa bijuteria la inmuiat in apa calduta cu detergent si apoi sa incerci, cu delicatete, sa folosesti o periuta cu perii moi, ca sa nu o zgarii. Daca nici aceasta metoda nu functioneaza, atunci este bine sa recurgi la serviciile unui bijutier.

 

Pana a-ti duce bijuteriile din aur la un specialist in intretinerea lor, exista cateva metode pe care le poti incerca la tine acasa. Mai jos, ai cateva dintre ele:

 

  • bicarbonatul de sodiu - recunoscut pentru proprietatile sale dezinfectante, bicarbonatul de sodiu dizolvat in putina sare si apa calduta poate reda bijuteriilor stralucirea initiala, asa cum o reda si hainelor, atunci cand il folosesti la spalarea acestora;
  • amoniacul - lasa bijuteriile la inmuiat, un minut, intr-o solutie facuta din amoniac (o parte) si apa (sase parti); sterge bine piesele cu o carpa moale si vei observa ca si-au recapatat luciul;
  • otetul - o solutie eficienta pentru a curata bijuteriile din aur este sa le lasi jumatate de ora la inmuiat, in otet nediluat; apoi, freaca-le usor cu o periuta moale, clateste-le temeinic si usuca-le cu o carpa absorbanta si moale;
  • spirt - daca observi ca bijuteriile tale din aur s-au innegrit, poti folosi spirt sau alcool nediluat ca sa le cureti.

 

Curatarea eficienta a bijuteriilor din argint

 

Curatarea eficienta a bijuteriilor din argint - Graveazapovesteata.ro

 

Spre deosebire de cele din aur, bijuteriile din argint necesita ceva mai multa atentie in ceea ce priveste depozitarea si intretinerea lor. Bijuteriile din aur nu se pateaza, dar isi pierd din luciu. Cele din argint, insa, se pateaza si este foarte important sa le cureti cat mai des pentru ca petele recente pot fi eliminate mult mai usor decat daca sunt mai vechi.

 

Daca piesele din aur pot rezista si in spatii deschise, desi nu este recomandat acest lucru, cele din argint este indicat sa fie pastrate doar in cutiute sau saculeti speciali. Ele oricum se vor oxida pentru ca este un proces natural, rezultatul contactului metalului cu pH-ul pielii, se vor innegri si isi vor pierde din luciu, dar daca ai grija unde le pastrezi, poti ameliora efectele si sa le mentii mai mult timp stralucirea initiala. In plus, oxidarea argintului nu este ireversibila, asa ca daca iei masuri, frecvent, poti sa reduci considerabil efectele.

 

Tot pentru a estompa oxidarea, unele bijuterii din argint sunt placate cu rodiu, insa, nici asa procesul nu poate fi evitat 100%. Singura varianta este sa le intretii des, cu ajutorul solutiilor speciale, pentru lustruirea argintului, pe care le gasesti in magazinele de specialitate sau sa apelezi la una dintre metodele de mai jos:

 

  • apa cu sare - pune bijuteriile din argint in apa cu sare, timp de 25 de minute, interval in care reziduurile de pe ele se dizolva; curata-le cu o periuta moale si sterge-le, la final, cu o carpa care sa nu fie abraziva;
  • pasta de dinti - daca iti este mai la indemana sa folosesti o solutie din pasta de dinti si apa calduta, atunci lasa la inmuiat bijuteriile, timp de o jumatate de ora; curata-le cu o periuta moale si usuca-le, apoi, cu o carpa fina.

 

Cand este bine sa apelezi la bijutier

 

Cand este bine sa apelezi la bijutier - Graveazapovesteata.ro

 

In mod normal, folosind metodele mentionate mai sus si tinand cont de cateva reguli simple, nu este nevoie de interventia bijutierilor pentru a curata piesele din aur si argint. Pentru a te asigura, insa, ca toate componentele din structura lor, mai ales atunci cand este vorba despre pietre pretioase sau semipretioase, sunt in siguranta si nu exista pericolul sa se desprinda, este bine ca din cand in cand sa apelezi la serviciile unui bijutier.

 

De asemenea, si in situatia in care constati ca bijuteriile tale nu se curata eficient de praf, impuritati, reziduuri si depuneri de calcar nici cu solutiile special concepute pentru curatare, nici prin metodele clasice care iti sunt la indemana chiar la tine acasa, atunci este recomandat sa ceri sfatul unui specialist.

 

Si pentru ca mentionam mai sus pietrele pretioase, este bine sa tii cont si de structura lor atunci cand cureti bijuteriile din aur si argint care au in designul lor astfel de elemente, iar un bijutier iti poate veni in ajutor. De exemplu, daca este vorba de rubine, cristale, diamante, este suficient sa le inmoi in apa calda cu sapun lichid, pentru 20 de minute si, apoi, sa le stergi cu o carpa moale. In schimb, daca bijuteria are o piatra opaca si inchisa la culoare, nu este recomandat contactul cu sapunul si atunci vei folosi doar apa calda si o carpa moale. In plus, daca o bijuterie din aur si argint poate fi curatata cu o periuta cu perii moi, nicio piatra pretioasa nu reactioneaza bine la un astfel de tratament.

 

Tot la un bijutier este bine sa apelezi daca este vorba despre bijuterii care sunt mosteniri de familie sau piese antice, ca sa le pastrezi nu numai frumusetea, ci si valoarea.

 

Cum poti preveni deteriorarea bijuteriilor din aur si argint

 

Dupa cum ai vazut, intretinerea si curatarea bijuteriilor din aur si argint nu este dificila si nu este nevoie ca, de fiecare data cand s-au murdarit, sa le duci la bijutier. Este inevitabil ca ele sa-si piarda din stralucire, cu timpul, atunci cand vorbim de piesele din aur sau sa se pateze si sa se oxideze, cum este cazul celor din argint. Totusi, exista unele reguli de care este bine sa tii cont pentru a preveni deteriorarea lor. Iata ce recomanda specialistii:

 

  • depoziteaza bijuteriile in cutii speciale, eventual fiecare piesa in cutia sau in saculetul ei;
  • evita sa le porti atunci cand folosesti substante chimice, cand framanti coca de la prajituri sau cand faci dus;
  • pentru curatarea lor, utilizeaza, in primul rand solutiile speciale recomandate de producatori sau de bijutieri;
  • pentru ca in urma contactului cu pH-ul pielii proprietatile metalelor pretioase se schimba este bine sa stergi bijuteriile dupa fiecare purtare;
  • la fel de nociv pentru bijuterii este si contactul cu parfumurile, cremele de piele, fixativele, clorul sau sulful, prin urmare evita contactul cu acestea sau, daca este inevitabil, sterge bijuteriile dupa ce le-ai purtat.

 

Bijuteriile din aur si argint sunt printre cele mai apreciate pentru frumusetea, stralucirea, dar si durabilitatea lor. Pentru ca ele sa-si pastreze calitatile este bine sa tii cont de cateva reguli simple de intretinere, cum ar fi folosirea unor solutii speciale, a celor care contin bicarbonat de sodiu sau amoniac. Retine ca ori de cate ori observi ca metodele de curatare nu dau roade sau daca este vorba despre piese antice sau de familie este recomandat sa apelezi la bijutieri.

 

Sursa foto: Shutterstock

Vizualizate recent