Marturiile de nunta: ce sunt, semnificatii, cum le alegi pe cele mai potrivite

Marturiile de nunta ➤ Istoria marturiilor de nunta ➤ Cum alegi marturiile de nunta ➤ Idei inedite ➤ Idei clasice ➤ Greseli de evitat in momentul alegerii marturiilor pentru nunta 

Marturii personalizate pentru evenimente reusite

Marturiile de nunta sunt modul prin care mirele si mireasa le multumesc invitatilor pentru ca le-au fost alaturi, prin urmare le-am putea considera un fel de suvenir a carui menire e sa le aduca aminte nuntasilor de ziua speciala a mirilor. 

 

Traditia marturiilor de nunta a aparut in urma cu cateva sute de ani si, in ultima vreme, a devenit tot mai populara in majoritatea tarilor europene, iar Romania nu face exceptie. Obiceiul de a darui marturii nu se limiteaza, insa, la nunti. El a fost adoptat, de-a lungul timpului, si in alte contexte festive (botezuri, petreceri aniversare etc.). 

 

In cele ce urmeaza vei afla mai multe despre traditia marturiilor de nunta: originile ei, semnificatiile, dar si cum poti sa alegi cele mai potrivite marturii pentru invitatii tai. 

 

Evolutia marturiilor: scurt istoric

Cum alegi marturiile pentru nunta

Idei de marturii

Greseli de evitat

 

Evolutia marturiilor: scurt istoric

Primele informatii despre existenta acestor mici suveniruri au aparut in Anglia, in secolul al XVI-lea. Mai tarziu, aceasta traditie a fost preluata de francezi, care ofereau la finalul ceremoniilor religioase bomboniere din cristal cu mici dulciuri si cuburi de zahar, despre care francezii credeau ca simbolizeaza bogatia si fericirea. In timp, traditia a evoluat, astfel ca astazi marturiile iau forma unor cadouri mai sofisticate si cu o mai mare insemnatate pentru miri (rame foto cu fotografiile lor, felicitari personalizate, magneti de frigider cu imagini de la eveniment si asa mai departe).

 

Cu toate ca au aparut in Anglia si au fost adoptate relativ rapid si de francezi, adevarata traditie a marturiilor a luat avant, insa, mai ales datorita italienilor. Istoricii mentioneaza ca in secolul al XV-lea familiile viitorilor miri din Peninsula au inceput sa faca schimb de mici cadouri, cu precadere bomboane si ciocolatele foarte frumos ambalate. Acestea erau legate, de regula, cu fundite colorate si insotite de flori, dar si de biletele pe care erau inscriptionate diverse mesaje.

 

Marturii de nunta sunt considerate si florile care li se prind in piept invitatilor, insa cuplurile moderne din Romania aleg tot mai des sa le ofere invitatilor si diverse marturii mai speciale (diverse bibelouri personalizate, flori de cristal si tot felul de accesorii personalizate care le-ar putea aminti nuntasilor, intr-un fel sau altul, de fericitul eveniment si de dragostea pe care si-o poarta mirii).

Marturii nunta - istoric

Cum alegi marturiile pentru nunta

Alegerea marturiilor ar trebui sa fie, la modul ideal, o activitate de cuplu si atat mirele, cat si mireasa ar trebui sa isi puna amprenta pe aceste mici daruri care vor ajunge atat la prietenii si familia lui, cat si la prietenii si familia ei. 

 

Variantele de marturii sunt nenumarate, iar singura „regula” de aur de care ar fi bine sa tii cont e ca micile daruri sa imbine, pe cat posibil, aspectul simbolic cu o latura mai practica. Cu alte cuvinte, ideal ar fi sa fie daruri simbolice, dar nu complet inutile. 

 

De asemenea, ar fi bine sa iei in considerare faptul ca sunt sanse mai mari ca invitatii tai sa aprecieze micile cadouri daca le personalizezi. O idee buna ar putea fi sa gravezi pe obiectul respectiv sau sa scrii pe biletelul care il insoteste un mic mesaj prin care tu si partenerul tau de viata le multumiti pentru sustinere si pentru prezenta la eveniment. 

 

Ar mai trebui, de asemenea, sa tii cont de tematica nuntii atunci cand le alegi. De exemplu, sticlutele cu ulei pot fi marturii foarte inspirate in contextul unei nunti cu tematica mediteraneana, dar ar fi destul de nepotrivite in contextul unei nunti rustice sau cu tematica marina. 

 

Cum oferi marturiile? Poti alege doua variante: fie le asezi pe masa fiecarui invitat/cuplu prezent la eveniment, inainte de sosire, fie le oferi la finalul evenimentului, personal. Indiferent de modul in care alegi sa le oferi, cel mai important e ca acestea sa fie atat surprinzatoare (pe cat posibil), cat si folositoare pentru cei care le primesc.

 

Idei de marturii

 

In cele ce urmeaza iti prezentam mai multe idei de marturii, atat clasice, cat si inedite, care i-ar putea impresiona placut pe invitatii tai. Chiar daca nu vei „fura” niciuna dintre aceste idei, le-ai putea folosi, totusi, pentru inspiratie:

 

Idei de marturii clasice 

Daca iti doresti sa oferi marturii cu care nu ai cum sa dai gres, atunci o idee buna ar putea fi sa alegi calea batatorita si sa oferi ceea ce se ofera, de obicei, la astfel de evenimente: 

Pe primul loc raman, in general, marturiile „dulci”, micile cutiute traditionale cu bomboane, ciocolatele, migdale invelite in zahar, prajituri rafinate sau turta dulce, cu care, teoretic, nu ai sanse prea mari sa dai gres;

Printre cele mai intalnite marturii de nunta se numara si saculetii de organza umpluti fie cu flori uscate, fie cu diverse obiecte sau accesorii simbolice;

Semnele de carte se afla si ele in preferintele celor care aleg sa ofere marturii de nunta. Utile si usor de personalizat, acestea pot fi oricand o alternativa minunata atat pentru cei mai tineri dintre invitati, cat si pentru cei mai in varsta. Nu uita, insa, sa le adaptezi tematicii evenimentului. Daca nunta ta are, de exemplu, o tema marina, atunci personalizeaza semnele de carte cu scoici sau stele de mare, prinse delicat de semnul de carte cu un snur albastru, care sa aduca aminte de valuri;

Borcanasele cu miere intra tot la categoria „marturii clasice”. Pe langa faptul ca mierea ii va duce pe invitati cu gandul la iubirea voastra, e si un cadou util si va fi, cel mai probabil, folosit sau dat cadou mai departe;

Fotografiile (puse in rama sau sub forma unui magnet pentru frigider) sunt marturii tot mai intalnite la nuntile din Romania, deci ai putea sa furi si tu ideea, de vreme ce sansele sa dai gres cu o imagine sunt, in general, destul de mici;

Marturiile practice sunt si ele foarte cautate. Aici putem aminti seturile de sare si piper, care aduc aminte de Yin si Yang, sfesnicele, simbol al durabilitatii, paharele pe care au fost gravate data nuntii si numele mirilor sau dopurile de pluta, care, atunci cand sunt ambalate corespunzator, se pot transforma in mici cadouri pline de veselie si culoare.

 

Marturii clasice

Idei de marturii inedite 

Daca esti o fire mai neconventionala si nu iti surade prea mult ideea de a oferi marturii clasice, atunci ai putea sa optezi pentru variante mai creative. 

Macarons cu ravase. Aceasta idee poate fi potrivita pentru cuplurile care isi doresc sa dea traditiei un „twist” modern. Pe langa faptul ca nu oferi celebrele prajituri sau ciocolatele la care se asteapta toata lumea, vei plusa la capitolul originalitate si prin ravasul neasteptat, pe care poti scrie orice, de la multumiri pentru prezenta la eveniment, la versuri sau un citat semnificativ pentru povestea ta de dragoste;

Marturii eco. Daca nunta ta urmeaza sa aiba loc intr-un cadru rustic, atunci ai putea sa alegi marturii care sa fie in ton cu tematica. O idee buna ar putea fi sa oferi braduti in miniatura sau saculeti cu seminte de flori, pe care oaspetii le pot planta apoi in ghivece sau in gradina;

Sticlute cu ulei de masline. Pentru o nunta cu tematica mediteraneana, varianta unor sticlute cu ulei de masline poate fi oricand binevenita. Daca mai adaugi si etichete personalizate cu numele invitatilor, data evenimentului, un mesaj scurt de multumire si cateva plante aromatice uscate, prinse delicat de sticluta cu un snur, atunci sansele sa ii surprinzi pe invitatii tai cu niste marturii inedite cresc considerabil;

Diverse obiecte handmade. Aici poti include (daca bugetul iti permite), inclusiv rame foto personalizate. La o simpla cautare pe Google poti gasi o multime de variante, iar bucuria celor care au fost prezenti la nunta voastra va fi cu atat mai mare cu cat, mai tarziu, vor putea sa imbine amintirile lor cu amintirile de la nunta voastra;

Marturii muzicale. O alta idee ar putea fi sa le oferi invitatilor coloana sonora a nuntii voastre sau un CD pe care ai strans cele mai romantice piese ale tuturor timpurilor;

Marturii de lux. Daca bugetul iti permite, atunci ai putea opta pentru cadouri de lux. O sticla de vin ales cu atentie pentru domni sau un evantai pictat manual pentru doamne pot fi tot atatea idei de marturii care i-ar putea incanta pe invitatii tai.

 

Marturii de lux

Greseli de evitat

Atunci cand alegi marturiile ar fi bine sa ai, insa, grija si la cateva aspecte esentiale. Mai jos gasesti o lista a celor mai frecvente greseli pe care le fac viitorii miri atunci cand aleg marturiile pentru nunta: 

 

Nu se pun in pielea invitatilor

 

O greseala pe care o fac majoritatea cuplurilor e sa nu se puna in locul invitatilor. Poti sa iti dai seama daca ai ales bine marturiile pentru nunta ta daca te pui, chiar si timp de cateva secunde, in locul nuntasilor si te intrebi cum te-ai simti tu daca ai primi cadoul respectiv. Te-ai simti flatat? Respectat? Fericit? Impresionat? Sau mai degraba dispretuit? Inselat? Dezamagit? In functie de raspuns iti poti corecta alegerea. 

 

Ofera marturii prea ieftine

 

O alta greseala frecventa pe care o fac majoritatea cuplurilor e sa ignore impactul pe care l-ar putea avea aceste mici daruri in randul nuntasilor. In general, oaspetii vor face, la nivel inconstient, legatura intre valoarea darului si importanta pe care o au ei pentru tine. Asta nu inseamna, insa, ca ar trebui sa oferi marturii foarte scumpe. O idee buna ar putea fi sa oferi marturii cat mai deosebite si personalizate, astfel incat invitatii sa nu simta ca primesc ceva prea ieftin sau prea generalist. 

 

Ofera marturii inutile

 

O fotografie cu tine si cu iubirea vietii tale, care poate fi pastrata in portofel ar putea fi o alegere excelenta pentru parintii tai sau pentru prietenii apropiati, insa nu si pentru restul invitatilor, care (cel mai probabil) vor arunca fotografia respectiva intr-un colt al casei si o vor uita acolo. Ideal ar fi ca marturiile sa poata fi utile, intr-un fel sau altul, celor care le primesc. 

 

Ofera marturii care creeaza confuzie

 

Sa gasesti ceva care sa fie pe placul tuturor nuntasilor se poate dovedi o misiune grea-spre-imposibila, dar sansele ca marturiile tale sa ofere o experienta neplacuta nuntasilor cresc exponential daca alegerea ta se indreapta spre obiecte care nu au aceeasi semnificatie pentru toata lumea. De exemplu, niste marturii cu tematica unui hashtag de pe internet pot fi o idee draguta pentru invitatii mai tineri, insa i-ar putea pune in dificultate pe nuntasii mai in varsta, care s-ar putea sa nu rezoneze prea mult cu ideea. 

 

In concluzie, daca alegi aceste mici daruri in asa fel incat sa se potriveasca cu tematica nuntii, dar si in asa fel incat sa le fie utile invitatilor tai, sansele sa dai gres sunt, in general, destul de mici. 

 

Sursa foto: Shutterstock.com

Vizualizate recent